Makroner 101!
Aug 18, 2025
Du har sett dem på butikken. På kafeen, restauranter og ikke minst, når venninna di har vært i Paris og lagt ut bilder fra Ladurée på Instagram. Makroner!
Franske, lekre små fristelser, som det hadde vært utrolig kult å kunne lage selv.
Så du sjekker ut et par opskrifter, men gir opp omtrent før du har begynt. Fordi eeeh hvor starter du, egentlig?
La oss ta det fra begynnelsen!
Hva er makroner
Makroner er en liten mandelkjeks-sandwich med krem mellom. Oftest sjokoladekrem, men også smørkrem og syltetøy.
Hvordan lages makroner
Man lager en marengs, og blander inn 50/50 mandelmel og melis (mao, makroner er glutenfritt!). Ganske likt å lage bunn til for eksempel suksessterte.
Så rører man lufta ut av røra, slik at den blir seig og lett rennende. Dette er hva som skiller makroner fra en vanlig nøttebunn! Franskmenn kaller denne røringa for «macaronage» (alt har et navn på fransk).
Makronene sprøytes ut til små pletter, og så skal de tørke litt på toppen før steking. Det er for at de skal få de karakteristiske “føttene”.
(Festlig fakta: Den 50/50-blandingen av melis og mandelmel kalles tant pour tant på fagspråket, eller bare TPT. Det uttales «tã por tã», og betyr noe sånt som «halvt om halvt».)
Hva fyller man makroner med?
Det mest klassiske er å fylle makroner med sjokoladeganache. Ganache er en sjokoladekrem av 50/50 eller 40/60 fløte og sjokolade, avhengig av sjokoladetype. Fløten kan også erstattes med frukt- og bærpuré!
Makroner kan i tillegg fylles med smørkrem og syltetøy. Smørkrem er mest vanlig i de du får på butikken.
Hvilke ingredienser trenger du for å lage makroner?
- Egg (eggehvite)
- Sukker
- Melis
- Mandelmel
- Konditorfarge, hvis du vil
Dett var dett! Kort og godt ting du får tak i på butikken. Enkelt, sant?
”Hold an her. Mandelmel? Konditorfarge?”
Du trenger vanlig, hvitt mandelmel, altså ikke den fettreduserte typen. De fleste dagligvarer selger nå dette!
Hvis ikke kan du trøste deg med at alt finnes på internett. Jeg digger dette mandelmelet. Konditorfargen skal være vannløselig pastafarge. Her er min favoritt!
Til sjokoladeganache trenger du:
- Kremfløte
- Glukose
- Sjokolade (duh!)
- Smør
- Salt
Jeg foretrekker saltet meierismør, vanlig bordsalt (Jozo) og sjokolade av høy kvalitet, såkalt couverture. Men, du kommer langt med den 70% kokesjokoladen du finner i butikken! 70% fordi andelen kakaofett og kakaomasse er høy. Smaker bra, stivner lett.
De fleste dagligvarer har nå også glukose (jeg fant det til og med på Spar-butikken i bøgda der mannen min er fra). Du finner det i bakehylla.
Hva slags utstyr trenger du?
For å lage makroner trenger du vanlig kjøkkenutstyr som vekt, kasserolle, boller og slikkepott. Ingen snodige kakeformer som tar mye plass.
Men du trenger:
- Kjøkkenmaskin (eller håndmikser med dobbel visp)
- Sprøytepose
- Tyll
- Stavmikser (til fyllet)
Hvilken oppskrift skal jeg bruke?
Makronoppskrifter deles opp i to typer; makroner med fransk marengs og makroner med italiensk marengs. Fransk marengs er den «vanlige» typen der du strør sukker i eggehvitene, mens sukkeret i en italiensk marengs kokes til sukkerlake og helles i mens den er boblende varm.
Italiensk marengs er lettest å lykkes med (og er også den de store makronhusene i verden bruker), men krever også mer av deg teknisk. Start med fransk marengs, og gå videre med italiensk når du har øvd deg litt!
Ulempen med fransk marengs-makroner er at oppskriften ofte er dårlig. Heldigvis for deg så har jeg testet en del av dem, og plukket ut de som er gode!
Mitt heiteste tips: Bruk oppskrifter fra proffe konditorer. Gjerne de store stjernene. Antonio Bachour er en sånn stjerne, og makronoppskriften hans er et fint sted å starte!
Fyllet? Hold det enkelt til å begynne med. Mørk sjokoladeganache har både tilgjengelige ingredienser og er lett å lage! Last ned oppskriften min her!
Hva nå?
Du har sjekket over at du har utstyret som trengs, og laget deg en handleliste. Nå er det bare å sette i gang!
Fra makronspire til seriøs makronbaker
Når du har laget makroner med fransk marengs noen ganger, er det på tide å ta det hele et nivå opp: Nå skal du prøve deg på gullstandarden; makroner med italiensk marengs.
Dette er veien videre:
Ta en tur på biblioteket eller din foretrukne bokhandel, og skaff boka MACARONS av Pierre Hermé. Dette er herved din bibel.
Makronoppskriften hans er standard på konditorkjøkken verden over. Jeg bruker selv en lett modifisert versjon av Hermé-makronene.
Neste nivå
La oss være ærlige: Makroner er ikke bare fest og moro. De kalles ikke «bakverket som gjør deg grå i håret» uten grunn.
Den kjipe nyheten: Alle makronbakere opplever i blant at oppskriften går i dass (jeg har forkastet flere brett enn jeg tør innrømme).
Den gode nyheten: Bak alle feil ligger det en forklaring. Jeg har gjort det til mitt oppdrag å finne ut av alt som kan gå gæærnt, sånn at du kan hoppe over den kjipe delen av læringskurven og gå rett på kosen!
Hvordan? Ved å bli med på Makronmagi! Det er et nettkurs som åpner to ganger i året. Møt andre makronnerder, lær å feilsøke og få tilgang til mine beste fylloppskriter! Du kan sette deg på venteliste her.
PS! Ingen av butikklinkene er sponset på noe vis (det burde de kanskje vært, lol).
Bli med bak kulissene!
Jeg sender deg epost i ny og ne med tips & triks, samt en og annen bransjehemmelighet.
Her får du reine ord for penga og en god dose sukkerkjærlighet.